Την μήχανη την έχω περίπου 8 χρόνια. Δεν έχει χρειαστεί ποτέ service, παρα μόνο την αφαλάτωση της στα διαστήματα που βγάζει ειδοποίηση. Σημαντικό πολύ να μην καθυστερήσει να γίνει η αφαλάτωση απο οταν το ζητάει η μηχανη καθως το νερό περνάει μέσα απο λεπτά σωληνάκια που περνάν μέσα απο thermoblock για να ζεσταίνουν το νερό και αυτο τα κάνει ευάλωτα σε φράξιμο απο άλατα (όλες οι μηχανές με thermoblock έχουν αυτή την ευαισθησία, ακόμα και μηχανές κατηγορίας 1000+ ευρώ ημιεπαγγελματικές). Βγάζει πολύ καλό καφέ, ωστόσο στα πλην της καφετιέρας οι λίγες σκάλες επιλογής κοψίματος καφέ που προσωπικά θα ήθελα να τον κόβει λίγο πιο ψιλο για την ιδανική εκχύλιση.
Οι ρυθμίσεις μου είναι: ο μύλος στην πιο λεπτή ρύθμιση, το κουμπί της εκχυλισης ρυθμισμένο στα 12-13 δευτερόλεπτα ροής (συμεριλαμβανομένου του pre-infusion που κανει η μηχανή) και μου εχυλίζει περίπου 22γρ ροφήματος καφε (στα 3 beans κοβει 10.5γρ καφέ η καφετιέρα, οποτε για την ιδανικη αναλογία εσπρέσο 1 προς 2, η ιδανικη εκχύλιση είναι ~21γρ καφε σε χρόνο κάτω απο 15 δευτερόλεπτα) με τις ρυθμίσεις αυτές η καφετιέρα φτιάχνει εξαιρετικό καφέ, μακράν καλύτερο απο οποιαδήποτε κάψουλα ή αυτόματης μηχανής στο budget κάτω των 500 ευρώ.
Σε ότι αφορά το αφρόγαλα... με το αξεσουάρ που έχει πάνω στο ακροφύσιο ατμου δεν εχω βγάλει ποτέ αξιολογο αφρόγαλα, ωστόσο αφαιρώντας το και αφήνωντας μονο το ακροφύσιο/σωληνάκι ατμού η μηχανη μπορεί να φτιάξει αρκετα καλό αφρόγαλα για καπουτσίνο και λάτε (αλλα φυσικα επειδη γίνεται χειροκίνητα τελείως θέλει λιγο προσπάθεια και εστίαση στο στοβιλισμό του αφρόγαλου μέσα στο κανατακι/pitcher για να βγει σωστό). Ωστόσο υπάρχει κ ένα ακροφύσιο ακόμα απο την Gaggia (το Gaggia Latte Art Pannarello Wand στα 10 ευρώ που βοηθάει για καλύτερο αφρόγαλα απο το μαμα ακροφύσιο στην περίπτωση που προσπαθούμε με το σχετικά αυτόματο ανταπτορα ή στην πειπτωση χειροκίνητης διαδικασίας λειτουργεί ως προέκταση του ακροφύσιου που βγαίνει απο την καφετιέρα προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας) - το βρήκα μέσω google σε ελληνικό κατάστημα καθώς δεν το έχει κάποιο απο τα συνεργαζόμενα καταστηματα με το skroutz. Επίσης για όσους δεν γνωρίζουν για καλό ζεστό αφρόγαλο, συνίσταται πλήρες γάλα και πρέπει να είναι κρύο απο το ψυγείο ώστε να προλάβει να εμπλουτιστεί με τις μικροφυσαλίδες πρωτου φτάσει στην θερμοκρασία των 65 βαθμών που πρέπει να "βγεί".
Τέλος να αναφέρω κ 2 ελάττωματα της μηχανής,
1) κάτω απο την μηχανή καλό θα είναι να μπεί ένας δίσκος καθώς η μηχανή κατα καιρούς μπορεί να στάξει απο κάτω καφέ που να "γλύφει" κ διαφέυγει του drip tray (όσους ξέρω με την μηχανη αυτή έχουν το ίδιο πρόβλημα το οποίο όμως έιναι σε μικρό βαθμό, μη φανταστείτε ποτήρια νερού να τρέχουν), με αποτέλεσμα όμως να λεκιάζει τον πάγκο.
2) κατα την διαδικασία κοπής καφέ κ απορριψης του puck μέτα την εκχύλιση, σκορπάνε τρίμματα καφέ μέσα στο χώρο του μηχανισμού εκχύλισης, ο οποίος είναι μεν αφαιρούμενος, ωστοσο θέλει συχνα ξέπλημα κ καθαρισμα - maximum ανα 2-3 βδομάδες ώστε να αποφευχθούν τρίμματα καφε μέσα στον μηχανισμό που αν δεν ξεπλυθουν, μουχλιάζουν λόγο της υγρασίας εκεί).
Οποιοσδήποτε είναι επιμελής με την μηχανή, δεν θα έχει πρόβλημα.
Στην ερώτηση αν θα ξανα αγοραζα την μηχανη αυτή, θα το έκανα με τα μάτια κλειστα κ την προτείνω ανεπιφυλακτα σε όποιον θέλει να πίνει καλό κ ποιοτικο εσπρεσσο εύκολα κ γρηγορα.
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!