Προτάσεις βιβλίων για 20’s!

Προτάσεις βιβλίων για 20’s!

Δηλαδή με λίγα λόγια, προτάσεις βιβλίων για να διαβάσεις στην δεκαετία των 20 χρόνων της ζωής σου!

Με βάση τη δική μου γνώμη, σε αυτές τις ηλικίες μαθαίνουμε πολλά για τον εαυτό μας αλλά και για τη ζωή, για αυτό και έχω να προτείνω κάποια βιβλία που θεωρώ είναι ό,τι πρέπει για αυτή τη φάση.

1] Το Ολλανδέζικο σπίτι της Ann Patchett από Εκδόσεις Δώμα

Το Ολλανδέζικο Σπίτι

Η Μέιβ και ο Ντάνι Κόνροϋ μεγαλώνουν στο Ολλανδέζικο Σπίτι, μια εντυπωσιακή έπαυλη στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας. Μια μέρα η μητέρα τους φεύγει αναπάντεχα και λίγο καιρό αργότερα ο πατέρας τους φέρνει στο σπίτι μια καινούργια γυναίκα, την Άντρια. Ο ερχομός της θα σημάνει το τέλος της παιδικής τους ηλικίας.

Χάνεται όμως κάτι το οποίο προσπαθείς μια ζωή να ξαναβρείς; Η Μέιβ και ο Ντάνι εξορίζονται απ’ το Ολλανδέζικο Σπίτι, αλλά για δεκαετίες παλεύουν να επιστρέψουν σ’ αυτό. Χτυπούν εις μάτην την πόρτα του παρελθόντος, περιμένοντας να βρεθεί κάποιος να τους ανοίξει ― και κάπως έτσι αφήνουν τη ζωή να περάσει.

Η μοίρα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια, λέει η Αν Πάτσετ, μια απ’ τις πιο διακεκριμένες φωνές της σύγχρονης αμερικανικής πεζογραφίας. Στο Ολλανδέζικο σπίτι η συγγραφέας παραδίδει την ιστορία τριών γενιών μιας οικογένειας, καταθέτοντας έναν αλησμόνητο ύμνο στην αδερφική αγάπη και τη δύναμη της συγχώρεσης.

Η Μέιβ και ο Ντάνι, ζουν στο μεγαλοπρεπές Ολλανδέζικο σπίτι με την οικογένειά τους, μέχρι που μια μέρα η μητέρα τους φεύγει βυθίζοντας τους στη δυστυχία. Μετά από κάποια χρόνια, ο πατέρας τους, έχοντας πλέον κουραστεί να ζει στη μοναξιά, φέρνει στο σπίτι μια νέα γυναίκα την Άντρια, μαζί με τα παιδιά της. Αυτό φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των δύο πρωταγωνιστών, κάνοντας τους να ακολουθήσουν έναν δρόμο που δεν είχαν καν στο μυαλό τους. 

Ένα βιβλίο ύμνος στην αδελφική αγάπη, το οποίο επίσης δείχνει πως όταν μένεις για δεκαετίες ολόκληρες προσκολλημένος σε κάτι, χάνεις βασικά κομμάτια της ζωής σου που κανείς ποτέ δε θα σου δώσει πίσω. Και στο τέλος μια μέρα θα συνειδητοποιήσεις πως τα έχασες, για κάτι που τελικά δεν άξιζε.

2] Η απατηλή ζωή των ενηλίκων της Elena Ferrante από Εκδόσεις Πατάκη

Η Απατηλή ζωή των Ενηλίκων

Το όμορφο παιδικό πρόσωπο της Τζοβάννα έχει αλλοιωθεί, σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε μια άσχημη, επιθετική έφηβη. Άραγε έτσι έχουν στ’ αλήθεια τα πράγματα; Και σε ποιον καθρέφτη πρέπει να κοιταχτεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να σωθεί; Μετά την ευτυχισμένη όψη των παιδικών της χρόνων, η Τζοβάννα αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο γειτονιές της Νάπολης στις οποίες κυλά το ίδιο αίμα, δυο γειτονιές που φοβούνται και απεχθάνονται η μία την άλλη: τη Νάπολη ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσμένο της προσωπείο, και τη Νάπολη χαμηλά, που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία. Η Τζοβάννα παραπαίει από τα ψηλά στα χαμηλά, άλλοτε πέφτοντας με ορμή κι άλλοτε σκαρφαλώνοντας σιγά σιγά, σαστισμένη μπροστά στο γεγονός πως, είτε πάνω είτε κάτω, η Νάπολη μοιάζει μια πόλη δίχως απαντήσεις, δίχως διαφυγή.

Θα αρχίσω λέγοντας πως το συγκεκριμένο ήταν από τα αγαπημένα μου βιβλία του 2023! Γενικά αγαπώ την συγγραφέα από την Τετραλογία της Νάπολης, όμως και το συγκεκριμένο ήταν φοβερό.

Ακολουθούμε την δεκατριάχρονη Τζοβάννα, η οποία ακούει τυχαία τον πατέρα της που μιλάει με την μητέρα της, λέγοντας πως η κόρη του είναι άσχημη.

Συγκεκριμένα πως έχει γίνει ίδια η θεία της η Βιττόρια, που θεωρείται από τους γονείς της το χειρότερο μέλος της οικογένειας. Αυτό την επηρεάζει βαθιά, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που βλέπει τους γονέις της και γενικότερα τους «μεγάλους».

«Δεν κατάφερνα πια να είμαι αθώα, πίσω από τις σκέψεις μου κρύβονταν άλλες σκέψεις, η παιδική μου ηλικία είχε λάβει τέλος. Έβαζα τα δυνατά μου και παρ’όλα αυτά η αθωότητα ξεγλιστρούσε μέσα από τα χέρια μου, τα ίδια τα δάκρυα που ένιωθα διαρκώς στα μάτια μου δεν ήταν παρά η απόδειξη ότι το φταίξιμο δεν ήταν δικό μου.»


3] Όμορφε κόσμε που είσαι της Sally Rooney από Εκδόσεις Πατάκη

Όμορφε Κόσμε, πού Είσαι

«Μπορεί άραγε το νόημα της ζωής μας στη γη να μην είναι η αέναη πρόοδος προς την κατεύθυνση κάποιου απροσδιόριστου στόχου – ο σχεδιασμός και η παραγωγή όλο και πιο ισχυρών τεχνολογιών, η ανάπτυξη όλο και πιο σύνθετων και δυσνόητων μορφών πολιτισμού; Μπορεί όλα αυτά να αναδύονται και να υποχωρούν με τρόπο φυσικό, σαν παλίρροιες, ενώ το νόημα της ζωής να παραμένει πάντα το ίδιο: να ζούμε και να συμβιώνουμε με άλλους ανθρώπους;» 

Η Άλις είναι μια νεαρή συγγραφέας που έχει μεγαλώσει στο Δουβλίνο. Ζει μερικά χρόνια στη Νέα Υόρκη και έπειτα, στο πλαίσιο της ανάρρωσής της από έναν νευρικό κλονισμό, αποφασίζει να μετακομίσει σε ένα υπέροχο σπίτι στην επαρχία της Ιρλανδίας, σε έναν τόπο από τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι γυρεύουν να φύγουν. Εκεί γνωρίζει τον συνομήλικό της Φίλιξ, που πλήττει δουλεύοντας σε μια αποθήκη, και σύντομα του προτείνει να τη συνοδεύσει στη Ρώμη, όπου θα ταξιδέψει για την προώθηση της ιταλικής μετάφρασης του βιβλίου της. Εν τω μεταξύ, στο Δουβλίνο, η καλύτερή της φίλη, η Αϊλίν, εργάζεται σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό, βγάζει λίγα χρήματα, προσπαθεί να ξεπεράσει τον χωρισμό της, και φλερτάρει με τον παιδικό της φίλο Σάιμον. 

Η Άλις, ο Φίλιξ, η Αϊλίν και ο Σάιμον είναι όλοι γύρω στα τριάντα – όμως νιώθουν ότι ζωή τούς προσπερνάει σιγά σιγά. Ερωτεύονται, απομυθοποιούν τον έναν μύθο της ζωής τους μετά τον άλλο, βρίσκονται και ξαναχωρίζουν. Αναρωτιούνται για τον έρωτα, το σεξ, τη φιλία, για τον ορισμό και την έννοια της επιτυχίας, αλλά και για το πώς μπορεί κανείς να ελπίζει για το καλύτερο σ’ έναν συνήθως απελπισμένο και απελπιστικό κόσμο. Μήπως άραγε βρίσκονται μέσα στο τελευταίο φωτεινό δωμάτιο του κόσμου πριν πέσει παντοτινά το σκοτάδι; Γίνονται μήπως αυτόπτες μάρτυρες κάποιας μεγάλης αλλαγής; Θα βρουν τον τρόπο να πιστέψουν ότι όντως υπάρχει ένας όμορφος κόσμος;

Άλις, Φίλιξ, Αϊλίν και Σάιμον. Τέσσερις νέοι που νιώθουν πως η ζωή σιγά σιγά τους ξεπερνάει. Η Άλις γνωρίζει τον Φίλιξ μέσω του tinder και τον παίρνει μαζί της στην Ρώμη σε ένα επαγγελματικό της ταξίδι. Η Αϊλίν, κολλητή της Άλις, πρόσφατα χώρισε με την σχέση της και για να το ξεπεράσει φλερτάρει με τον παιδικό της φίλο τον Σάιμον. Ανθρώπινες σχέσεις που μπλέκονται μεταξύ τους, αναζητώντας την ύπαρξη ενός όμορφου κόσμου.

Μια ιστορία που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία, το σεξ, τη μοναξιά και αρκετούς κοινωνικούς προβληματισμούς. Οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί, και ακόμα κι αν αρκετές φορές θα σου σπάσουν τα νεύρα με τις αποφάσεις τους, είναι έτσι γραμμένοι ώστε να καταλαβαίνεις πως σκέφτονται.

«Το να αγαπάς κάτι παραμένει καλύτερη επιλογή από το να μην αγαπάς τίποτα, το να αγαπάς κάποιον παραμένει καλύτερη επιλογή από το να μην αγαπάς κανέναν, κι εγώ είμαι εδώ και ζω στον κόσμο, χωρίς να εύχομαι ούτε για μια στιγμή να μη βρισκόμουν εδώ.»


Σχετικά Άρθρα

Βασικός Μέτοχος του Πέτρου Μάρκαρη
Καλοκαίρι και ρομαντικά βιβλία πάνε πακέτο
Είσαι fan των true crime podcasts? Αυτά είναι τα βιβλία που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις!
Τι βιβλίο να κάνεις δώρο το Πάσχα;